Tratatul de la Kyoto, semnat in 1997, va expira in anul 2012. Locul sau va fi luat cu siguranta de catre un alt tratat global. Ce va contine insa acel tratat? Negocierile privind prevederile sale au inceput deja de mai multa vreme si sunt in plina desfasurare. Un nou pas spre stabilirea unui acord global privind emisiile de gaze cu efect de sera este facut acum in Polonia, la Poznan. Aici se intalnesc pana pe 12 decembrie, 190 de delegatii naţionale si mai mult de 10 000 de participanţi acreditati.
Despre obiectivele si dificultatile acestei conferinte am stat de vorba cu Roxana Bojariu, de la Administratia Nationala de Meteorologie si unul dintre autorii principali ai rapoartelor IPCC (Grupul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice).
Reporter: Care este scopul Conferintei de la Poznan?
Roxana Bojariu: Conferinta Natiunilor Unite care are loc intre 1 si 12 decembrie are ca scop continuarea negocierilor incepute la Bali in decembrie 2007 privind o noua intelegere globala care sa succeada Protocolului de la Kyoto, dupa 2012.
Reporter: Multi vorbesc despre Protocolul de la Kyoto – dar tot multi uita sa vorbeasca despre prevederile acestuia. Va rog sa reamintiti care sunt aspectele fundamentale ale acestui protocol.
Roxana Bojariu: Principala prevedere a protocolului de la Kyoto este reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in medie cu 5% fata de nivelul din 1990, pana in 2012, in tarile dezvoltate. Protocolul de la Kyoto a fost adoptat in cadrul Natiunilor Unite in 1997 si a intrat in vigoare in februarie 2005, odata cu ratificarea sa din partea Rusiei, dar in absenta unor membri importanti ai comunitatii internationale – in principal, Statele Unite ale Americii.
Reporter: De ce este nevoie de intelegeri globale pentru reducerea emisiilor gazelor cu efect de sera?
Roxana Bojariu: Ultimul raport al