51% dintre părinţii copiilor români sunt îngrijoraţi şi foarte îngrijoraţi că aceştia ar putea deveni victimele obsedaţilor sexual de pe internet. Aceştia cred că există mulţi adulţi în mediul virtual care vor să se împrietenească cu adolescenţii, cu intenţia clară de a comite abuzuri cu caracter sexual asupra lor.
La nivelul Uniunii Europene, 60% dintre părinţii copiilor cred că aceştia ar putea deveni victime ale manipulării psihologice şi a hărţuirii adulţilor, în mediul online. Cea mai mare îngrijorare a părinţilor copiilor din Europa este că aceştia ar putea vedea imagini cu caracter sexual explicit sau imagini violente, atât navigând pe internet cu ajutorul calculatoarului, cât şi cu telefonul mobil. De asemenea, părinţii îşi fac griji că adolescenţii ar putea găsi informaţii despre cum să se sinucidă sau despre anorexie şi ar putea să se izoleze de lume sau să fie agresaţi de alţi copii.
Cu toate acestea, 74% dintre părinţii din Europa se rezumă doar la a-şi întreba sau a vorbi cu propriii copii despre ceea ce fac, când sunt la calculator, conform ultimului sondaj Eurobarometru al Comisiei Europene. Alţi 61% dintre părinţi îi supraveghează pe copii stând în preajma lor, când aceştia sunt conectaţi la internet, iar 43% verifică site-urile pe care copiii le-au vizitat, după ce aceştia se deconectează. Sub 36% dintre părinţi recurg la măsuri „extreme”, adică stau lângă copiii sau le verifică mail-urile, pe ascuns. 59% dintre părinţi au softuri de filtrare sau de monitorizare.
Ca urmare a acestor date alarmante, Comisia Europeană a decis să investească 55 milioane de euro într-un program care va face internetul un loc mai sigur pentru copii. Programul, care se va desfăşura în perioada 2009-2013, va lupta împotriva manipulării psihologice şi a hărţuirii. (E.L)
51% dintre părinţii copiilor români sunt îngrijoraţi şi foarte îngrijoraţi că ace