Guvernul a cheltuit cinci milioane de euro pentru şcolirea a 149 de tineri viitori manageri publici pe care acum nu vrea să-i mai angajeze.
Zeci de tineri care au beneficiat în ultimii trei ani de studii în străinătate, plătite de Guvernul României, bat şi azi pe la uşile statului pentru un loc de muncă. Ei au fost trimişi la şcoli străine, cu motivaţia pompoasă că la întoarcere „vor revigora“ administraţia publică românească de pe funcţii de răspundere. Programul „Bursa Specială Guvernul României“ (BSGR) a produs, deocamdată, numai şomeri de lux.
Pentru majoritatea bursierilor acest program a fost o păcăleală frumos ambalată în legislaţie şi promisiuni. Dintre cei 149 de tineri bursieri, 90 sunt încă la studii în străinătate. Absolvenţii însă (restul de 59) nu lucrează în poziţiile promise prin contract. Mulţi au renunţ at să mai aştepte şi lucrează în alte firme din ţară şi din străinătate. Alţi 18 au decis însă să dea în judecată statul pentru a-şi primi drepturile garantate prin contract, şapte dintre ei declanşând deja proceduri individuale în instanţă pentru rezilierea contractelor fără să fie nevoiţi să plătească vreo despăgubire.
Chiar dacă programul le obligă să le ofere locuri de muncă bursierilor, instituţiile statului, îmbâcsite de birocraţie, sunt în continuare incapabile să le asigure un post. Cu atât mai mult cu cât aceşti tineri trebuie, prin contract, să deţină posturi de conducere şi de răspundere, care sunt deja ocupate.
Masterand în Germania aştept post de manager
Sergiu Olteanu este unul dintre bursierii care-şi doreşte ca programul să funcţioneze. A absolvit masterul de Ştiinţe juridice la Universitatea Passau şi masterul de Drept economic european la Universitatea Wurzburg cu Summa cum Laude („cu cele mai înalte onoruri“ - n.r.) şi şef de promoţie. În prezent, Sergiu e doctorand l