Concluziile Sedintei de ieri a PSD:
- Se va negocia cu PD-L, dar numai dupa excluderea UDMR din calcule
- Se continua, in paralel, negocierile cu PNL
- Nu se renunta la ideea unui premier PSD
- Deciziile de ieri nu sunt batute in cuie (Ion Iliescu dixit)
- Nastase nu vrea sa mai candideze in 2009 la presedintie
Situatia politica de la noi s-ar putea dovedi mult mai complicata decat se estima, iar criza economica are mari sanse sa se suprapuna cu cea politica. Practic, lipsa unei solutii clare de guvern - nici macar dupa decizia de ieri a PSD - poate duce la o prelungire a incertitudinii, ba chiar, cel putin teoretic, la o situatie similara celei din Belgia anului trecut, cand formarea noului guvern a durat noua luni batute pe muchie.
Bogdan Tiberiu Iacob
Exista o certitudine, pana acum, aceea ca niciun plan nu e 100% castigator in ceea ce priveste noul guvern. Ce se poate intampla, in actuala conjunctura, tinand cont de toate solutiile posibile? UDMR a anuntat, ieri, ca merge cu PD-L. PNL stie cu precizie ca nu poate guverna cu PD-L in absenta unui premier liberal, pentru ca scaunul de prim-ministru e, asa cum plastic l-a definit Tariceanu, o "ancora", adica singura garantie ca liberalii nu ar sfarsi inghititi de pedelisti.
Din acest punct de vedere, cramponarea PNL de fotoliul de premier in relatia cu PD-L nu mai trebuie vazuta ca o aroganta a lui Tariceanu, ci ca o conditie de-a dreptul obligatorie a supravietuirii. PNL e gata sa renunte, in schimb, la premier daca guverneaza cu PSD, pentru ca absorbtia de liberali de catre PSD nu ar face decat sa deruteze electoratul de stanga.
Cum poate fi blocat Basescu
PSD are o problema similara daca guverneaza cu PD-L si premier democrat-liberal: in cateva luni, risca sa fie absorbit de cealalta aripa