Dacă discuţiile în contradictoriu se ţin lanţ în familie, de vină poate fi şi atitudinea diferită pe care o aveţi faţă de cheltuieli. Sursa: NorthFoto
Banii constituie unul dintre principalele motive de ceartă în multe dintre familii, iar în luna cadourilor conflictele care pornesc de la acest subiect sunt cu atât mai numeroase. De cele mai multe ori, problemele majore nu sunt cauzate de lipsa banilor, ci de modul în care sunt ei cheltuiţi, sunt de părere psihoterapeuţii.
Atitudinile noastre faţă de bani diferă enorm şi, în mare parte, sunt influenţate de valorile cu care am fost crescuţi, dar şi de „cantitatea“ de bani pe care o avem. Tradiţional, femeia este cea care se ocupă de administrarea fondurilor, însă sunt şi situaţii în care, chiar dacă este vorba despre cupluri căsătorite, cheltuielile se împart tot „fifty-fifty“.
Confort, distracţie sau caritate?
„Pentru că mă deranja ca soţul meu să mă întrebe continuu de fiecare leu cheltuit, am decis să avem bugete separate. Adică suportăm în cote egale cheltuielile casei şi cele pentru copil, dar cu restul face fiecare ce vrea. A fost singura soluţie pentru a aduce liniştea în familie“, povesteşte Amalia M., 35 de ani, din Bucureşti.
Valorile în care suntem crescuţi au o influenţă majoră asupra modului în care privim problema banilor. Presupunând că dispunem de bani pentru casă şi mâncare, tot ceea ce facem cu suma rămasă depinde de această atitudine personală.
Următoarele trei declaraţii reprezintă cel mai des întâlnite concepţii de acest gen:
> Banii sunt pentru distracţie. Trebuie cheltuiţi pe lucruri care ne fac fericiţi. Nu putem şti ce ne rezervă viitorul, aşa că trebuie să ne distrăm cât mai mult.
> Banii sunt pentru securitate. Trebuie folosiţi pentru confort. În primul rând, trebuie să ne bucurăm de tot con