Sfarsitul de an este incontestabil marcat de efectele crizei economice asupra pietei resurselor umane. Mai multe industrii iau decizii radicale, iar disponibilizarile sunt pe buzele multor angajatori.
Piata locala de textile este in declin pe fondul crizei economice si va continua trendul ascendent si in 2009. Potrivit presedintele FEPAIUS, Maria Grapini, productia, exporturile si numarul de angajati vor scadea cu cel putin 15% anul viitor. Previziunile indica o neprofitabilitate a industriei textile, evidenta mai ales prin lipsa comenzilor de export care ar fi trebuit sa atinga nivelul maxim in aceasta perioada.
"Printre efectele negative ale crizei in 2009 se numara scaderea exporturilor, a productiei si a numarului de angajati cu cel putin 15%. In plus, imaginea IMM-urilor va fi puternic afectata, iar oamenii nu vor mai avea curajul sa inceapa o afacere in domeniul textilelor", a declarat presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare (FEPAIUS), Maria Grapini.
"Incerc sa fiu optimista, dar cred ca cel putin 40.000 de persoane isi vor pierde slujba anul viitor", a mai spus Grapini.
Productia de textile din Romania a avut anul trecut valoarea de 8,5 miliarde lei, in timp ce in primele sapte luni ale anului s-a situat la nivelul de peste sase miliarde lei.
Azomures isi va relua activitatea dupa 12 ianuarie, in conditiile in care peste 2.000 de muncitori au fost trimisi in decembrie in somaj tehnic. Pentru perioada de inactivitate, angajatii vor primi 5.000 de lei, reprezentand salariul si primele.
Secretarul general al CNSLR Fratia, la care este afiliat sindicatul „Alternativa 2002” din Azomures, Maria Dandarau, a declarat, ca potrivit Contractului Colectiv de Munca combinatul acorda angajatilor si o prima reprezentand cota din profit.
„Aceasta prima din profit se va acorda probabil la sfarsitul anului. Nu se stie suma