PSD s-a hotărât: în ciuda opoziţiei manifestate de Ion Iliescu, Adrian Năstase, Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie sau Radu Mazăre, grosul liderilor centrali şi judeţeni a înclinat spre intrarea la guvernare. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Chiar şi alături de PDL, şi de Traian Băsescu, adversari declaraţi atât în campanie, cât şi în istoria ultimilor ani. Pentru a nu fi spulberat, Mircea Geoană s-a supus presiunii exercitate de cei care doreau cu ardoare intrarea la guvernare. Niciun lider PSD nu ştie cât va dura parteneriatul cu PDL şi cum va ieşi partidul din această aventură. Toţi speră însă că le va fi mai bine la putere decât în opoziţie.
PSD a declarat: „Ne ţinem de nas şi mergem la guvernare cu PDL“. Zicerea îi aparţine unui PSD-ist local: Ion Prioteasa, şeful lui Geoană de la Dolj, baron al judeţului, şi a fost emisă drept concluzie a discuţiilor din PSD privind intrarea la guvernare alături de PDL.
Concluzia a fost transpusă ieri şi într-o hotărâre luată prin vot. După şase ore de discuţii în Comitetul Executiv, 41 de lideri ai PSD au spus „DA“ pentru o relaţie cu PDL. Doar 17 s-au mai opus capitulării în faţa lui Traian Băsescu, pledând pentru o „opoziţie cinstită“.
Geoană, numărul doi în stat
„Decizia este de a demara negocierile pentru formarea unei majorităţi de guvernare cu PDL“, a anunţat, la finalul discuţiilor, Mircea Geoană. În ciuda faptului că nu toate detaliile înţelegerii cu PDL erau stabilite, în mare, lucrurile păreau decise.
PSD va forma guvernul cu PDL. Geoană se prezenta deja aseară drept viitor preşedinte al Senatului. Cu toate acestea, preşedintele PSD susţinea că a fost mandatat să obţină de la PDL o înţelegere conform căreia premierul să fie deţinut prin rotaţie: primii doi ani de PDL şi următorii doi ani de PSD.
Oferta PDL, mai tentantă decât cea a P