O perspectiva realista asupra a ceea ce se va intampla in Romania este foarte greu de anticipat in prezent. Sunt atat de multe schimbari in elementele cheie ale sistemelor politice, economice si sociale din jurul nostru, incat putem spune ca ne aflam in, probabil, cel mai complicat moment al generatiei noastre. Si asta nu din cauza problemelor politice interne, cu siguranta spectaculoase, ci din cauza unui cumul de factori care vor lovi si provoca puternic intreaga societate in anul care va veni. Varianta pesimista a anului 2009 este inca greu de anticipat pe deplin, dar ea poate fi intrevazuta prin intermediul catorva elemente deja palpabile. Sa le luam pe rand.
Mai intai, criza economica si modul in care aceasta va lovi Romania. Deja, exploziile bursiere din octombrie sunt cunoscute si analizate in detaliu. Surpriza majora pe care abia acum o descopera analistii este aceea ca problemele in Statele Unite nu sunt generate doar de piata subprime. Criza in productia industriala si de servicii pare sa fi aparut aproape in acelasi timp, ceea ce arata ca recesiunea nu e generata de criza financiara. Daca aceste noi elemente sunt confirmate, se pare ca efectele crizei sunt mult mai ample, ca recesiunea va fi de durata si ca efectul va fi o reasezare structurala a economiei occidentale.
Pentru Romania, asta este o veste foarte proasta, fiindca arata ca perspectivele sale de a folosi pietele externe sunt tot mai mici. Iar anul viitor va fi examenul suprem al capacitatii companiilor romanesti de a se descurca pe piete complicate, tot mai protectioniste si mai putin tolerante, tot mai exigente si atente la productivitate. Foarte probabil, anul se va incheia cu un bilant dramatic din punct de vedere economic, cu scaderi in multe companii si cu extrem de multe disponibilizari, in ramuri in care costurile devin tot mai greu de suportat.
Aceasta ne duce la urma