Hrana care leagă sufletele din cer şi cele de pe pământ. Hrana care curăţă şi vindecă. Hrana pentru sărbătoare, pentru post sau de zi cu zi. Acestea sunt ideile care stau la baza ultimei cărţi de bucate a Mariei Cristea Şoimu: "Reţete de post şi sărbători creştine". Gândită ca un îndreptar ideal pentru gospodinele aflate la începutul "carierei", dar şi pentru cele mai pricepute în ale bucătăritului, volumul nu este doar un cumul de reţete. El cuprinde descrieri şi utilizări ale unor ingrediente de bază în bucătărie, un dicţionar de termeni adeseori întâlniţi în cuprinsul dietelor şi regimurilor, dar şi o listă de alimente şi caloriile corespunzătoare fiecăruia în parte.
Interesant este că reţetele sunt raportate la timpul sacru, fiecărei sărbători corespunzându-i, pe lângă o scurtă amintire a principalelor semnificaţii şi ritualuri, anumite preparate tradiţionale, care, pregătite într-un anume moment din an, se umplu de har. Astfel, există reţete pentru lăsatul de sec, de post, pentru Postul Paştelui şi sărbătorile creştine cuprinse în post, pentru cei 40 de Sfinţi Mucenici, Masa de Bunavestire, Sâmbăta lui Lazăr, Duminica Floriilor, Săptămâna Patimilor, Masa de Paşte, Sărbătoarea Crăciunului. Simple, dar gustoase, pot fi pregătite rapid în orice bucătărie.
Frigărui de legumeVă oferim, spre exemplu, o reţetă de post, "frigărui de legume". Pentru şase porţii zdravene, aveţi nevoie de câte două vinete subţiri, ardei, cepe, roşii, 6 ciuperci, 6 foi de dafin, sare, ulei de măsline, usturoi pisat şi beţe de bambus pentru frigărui. Se spală legumele şi ciupercile, apoi se taie astfel: vânăta felii groase de 1-2 cm, ardeii sferturi, apoi jumătăţi de sferturi, ceapa în patru, apoi pe lat, ciupercile în două. Se face un sos din usturoi pisat (o căpăţână, sare şi 4 linguri de ulei de măsline, care se omogenizează). Se trec legumele prin sos, se î