Suntem in pline negocieri politice, se joaca formarea viitorului guvern ca la ruleta, iar justitia pare sa fie, mai departe, o miza capitala, marele pot, pe langa pariul economic. PD-L pare dispus sa renunte la portofoliul justitiei, promis Monicai Macovei, ca sa obtina, in schimb, sprijin parlamentar fie de la PSD, fie de la PNL. Si unii, si altii i-ar fi transmis lui Traian Basescu dorinta lor de a avea o "justitie independenta", adica mai putine dosare si mai putine plimbari la DNA. Daca PD-L va accepta s-o sacrifice pe Macovei, ar insemna sa-si tradeze propriul electorat si sa blocheze in mod deliberat reformele asteptate la Bruxelles.
Or, oficialii europeni au dat semnale clare ca nu e nimic de negociat la capitolul justitie. Premiul primit de Monica Macovei (Femeia Europeana a Anului 2008, acordat la 13 noiembrie de un juriu format de europarlamentari si jurnalisti) si recompensarea lui Daniel Morar (Inspiratia Anului, acordat la data de 2 decembrie de European Voice) indica orizontul urias de asteptare in ce priveste continuarea luptei anticoruptie la nivel inalt. Cele doua premii sunt semnale puternice ca oficialii UE au incredere in oameni ca Macovei si Morar. Uniunea Europeana sugereaza ca ei, nu compromisurile negociate politic, sunt solutiile potrivite, ca ei raman oamenii cheie ai reformei si, pana una-alta, de neinlocuit.
Avertismentele externe nu par sa-si fi gasit, insa, ecou in clasa politica din Romania. Dimpotriva. Aici, politicienii par sa conspire, ca de obicei, impotriva statului de drept si impotriva unei justitii pe care doar declamativ si-o doresc independenta. Potrivit unei stiri difuzate de NewsIn, in data de 7 decembrie, pesedistii le-ar fi spus celor de la PD-L ca doresc "o justitie independenta", adica sa nu mai fie "plimbati la DNA si dati pe la televizor". "Stati linistiti, ca si noi avem dosare. E adevarat, noi nu sunte