Politia din Irlanda a demarat o investigatie de proportii in industria alimentara a tarii, dupa ce serviciile sanitar-veterinare au dezvaluit contaminarea cu dioxina – o substanta cancerigena – a carnii de porc produse in insula.
Guvernul irlandez a ordonat sambata retragerea de la vanzare a tuturor alimentelor pe baza de carne de porc produse dupa 1 septembrie si a anuntat statele importatoare cu privire la contaminare.
Alerta a fost lansata dupa descoperirea in urma unui control de rutina a unor urme de dioxina in grasimea de porc, provenind de la noua crescatorii de pe teritoriul Irlandei si de la un numar neprecizat de ferme din Irlanda de Nord.
Ancheta privind cauzele contaminarii se concentreaza in prezent asupra unei fabrici de furaje a grupului Millstream Power Recycling Limited, situata in apropiere de Fenagh, in sud-vestul Irlandei. Problema ar putea proveni de la uleiul folosit pentru functionarea utilajelor de deshidratare a produselor furajere, a declarat un purtator de cuvant al societatii, care a tinut sa precizeze ca in nici un caz compania sa nu foloseste produse pe baza de dioxina in amestecurile nutritive. Furnizorii de furaje au aprovizionat cele noua crescatorii irlandeze si fermele din Marea Britanie unde a fost constatata contaminarea.
In Irlanda, proportia carnii produse de cele noua ferme este de circa 10% din productia totala, insa carnea contaminata a fost foarte probabil amestecata cu carne buna pentru consum in fabricile de procesare. Potrivit Agentiei Irlandeze pentru Securitate Alimentara (FSAI), pana la 25 de tari din intreaga lume au importat carne de porc sau produse contaminate cu dioxina, mai multe magazine europene trecand deja la retragerea din rafturi a produselor. Decizia retragerii produselor a fost luata ca "masura de precautie", a precizat FSAI, subliniind ca riscul sanitar este "foarte,