Bursa locala a incheiat sedinta de ieri in crestere usoara, indicele BET, al celor mai lichide 10 companii, inregistrand o apreciere de 1,5% si inchizand putin sub pragul de 3.000 de puncte. Cresterea de ieri a fost mai mica decat avansurile consemnate de bursele europene, care au inregistrat aprecieri de pana la 7%.
"Bursa locala manifesta in ultima perioada o decorelare fata de pietele externe. Pe termen mediu si lung, pietele externe raman intr-adevar principalul factor care influenteaza evolutia interna, pe termen scurt insa, evolutia pietei locale ramane o incertitudine", a declarat Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
Cele mai importante cresteri au fost inregistrate de catre societatile de investitii fiunanciare, indicele de ansamblu al acestora, BET, consemnand o urcare de 3,4%.
Titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au inregistrat cea mai mare crestere din randul SIF-urilor, de 3,08%, urcand la pretul de 0,67 lei/actiune. In top au urmat actiunile SIF Oltenia (SIF5), cu 2,9%, SIF Moldova (SIF2), cu 2,3%, si SIF Transilvania (SIF3), cu 2,2%.
Cea mai redusa crestere a fost inregistrata de titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au urcat doar cu 0,8%, pana la nivelul de 0,67 lei/actiune.
"Cresterile de pe piata locala sunt cresteri de rezistenta. BET-ul si BET-FI-ul testeaza praguri suport de 3.000 de puncte si respectiv de 15.000, insa pentru a vorbi despre un trend de crestere trebuie depasite aceste praguri. Piata se formeaza pe o lichiditate mica, dominata de speculatii si sentimente pesimiste. Este moda prognozelor negative", a adaugat Ceuca.
In sectorul energetic, indicele de profil, BET-NG, a inregistrat o crestere de 2,2%, tras in sus de evolutiile pozitive ale companiilor petroliere si cele din sectorul utilitatilor.
Titlurile Petrom (SNP) au urcat ieri cu 1,7%, atingand pretul de 0,182 lei/act