Dezvoltatorii din Muntenia şi Moldova urmează exemplul celor din Banat şi scad preţurile. Piteşti, Bucureşti, Galaţi, Satu Mare, Timişoara, Suceava, Braşov. Acestea sunt primele oraşe din România în care efectele crizei financiare se fac simţite pe piaţa locuinţelor noi. „Banatu-i fruncea!”, spun cu mândrie locuitorii celei mai vestice provincii din România. Această maximă este valabilă şi în privinţa evoluţiei descendente a preţurilor la apartamentele nou-construite. Valul ieftinirilor, sub forma unor promoţii sau chiar a reducerii preţului final, a ajuns şi în sudul şi estul ţării.
Nu mai departe de luna trecută, în vestul României, unele companii au anunţat chiar amânarea începerii lucrărilor la proiectele prevăzute pentru anul viitor.
Tendinţa apărută în sudul şi vestul ţării de a nu mai demara noi proiecte până când cele aflate în construcţie nu vor fi vândute reiese şi din datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică.
„În regiunile de dezvoltare Vest şi Sud-Est s-a înregistrat o scădere a numărului de autorizaţii eliberate pentru construirea de clădiri rezidenţiale în intervalul 1 ianuarie – 31 octombrie 2008 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”, se arată într-un comunicat INS.
Comercializarea „la gri” a locuinţelor este cea mai recentă încercare a dezvoltatorilor de a resuscita piaţa. Asta după ce au oferit deja bucătării mobilate, locuri de parcare sau spaţii de depozitare gratuite, au redus suprafaţa locuinţelor sau chiar au acordat discounturi de 15-25%.
„Dezvoltatorii care dispun de resurse financiare pentru a finaliza proiectele începute şi-au revizuit planurile şi propun acum cumpărătorilor locuinţe nefinisate pentru a reduce preţul de vânzare la maximum.
Un apartament «la gri» poate fi cu 10-20% mai ieftin decât unul finisat”, se arată într-un comun