» Firmele din Rusia, China si Mexic sunt cele mai mari exportatoare de coruptie, apeland cel mai des la mita pentru a "unge" investitiile pe care le fac in alte tari.
» Transparency International a facut topul pe anul 2008 al primelor 22 de state ale lumii care fac investitii in strainatate.
Indexul platitorilor de mita 2008, realizat la nivel international pe baza marturiilor a 2.742 de directori si manageri de firme din domenii de activitate variate, aduce o imagine sumbra – aceea a unei globalizari si a exportului de coruptie in paralel cu globalizarea economiei.
Transparency International, organizatia nonguvernamentala care lupta impotriva coruptiei, a structurat fenomenul in trei categorii: mita la nivel inalt, "ungerea" micilor functionari pentru accelerarea proceselor birocratice si folosirea relatiilor personale sau de familie pentru a obtine contracte de stat.
Dintre cele 22 de state ale lumii care asigura 75% din fluxul de investitii straine directe si exporturi ale intregii lumi, Federatia Rusa detine primul loc, conducand la toate cele trei tipuri de coruptie cand vine vorba de activitatea economica din alte state. Firmele inregistrate in Rusia au primit nota 5,9 in ceea ce priveste bunele practici, pe o scara de la 1 la 10, unde 1 indica cel mai ridicat nivel de coruptie si 10 – situatia ideala de coruptie zero. Companiile rusesti sunt urmate indeaproape de firmele din China, Mexic, India si Italia, care au obtinut note intre 6,5 si 7,4 pentru modul in care aleg sa faca afaceri in strainatate.
La extrema cealalta – in topul companiilor cel mai putin tentate de practici venale – se afla companiile din Belgia, Canada, Olanda si Elvetia, care au primit nota 8,8 si 8,7 pentru corectitudinea cu care isi promoveaza interesele.
» Cele mai corupte domenii economice
Transparency International a defa