Indemnizatia pentru mame va fi, incepand cu 1 ianuarie 2009, de 85% din media veniturilor nete lunare obtinute in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului, potrivit normelor aprobate miercuri de Guvern.
In cazul in care 85% din veniturile realizate reprezinta mai putin de 600 de lei, se mentine plata indemnizatiei de 600 de lei, la care se adauga alocatia de stat pentru copil de 200 de lei.
Indemnizatia se acorda timp de doi ani de la nastere sau trei ani, in cazul unui copil cu handicap.
In cazul in care o mama a revenit la munca dupa nasterea copilului, poate oricand sa solicite intreruperea muncii si acordarea unei indemnizatii maternale in suma de 85% din veniturile realizate inainte de nasterea copilului.
De asemenea, mamele vor primi la nasterea copilului o alocatie de 230 lei (fata de 213 lei, cat este in prezent), incepand din ianuarie 2009, cu aproximativ 8% mai mult. Alocatia se acorda pentru primii patru copii nascuti.
Executivul a decis si majorarea cu 4,8% a alocatiei de stat pentru copii, incepand cu luna ianuarie 2009, a anuntat ministrul muncii, Mariana Campeanu, la finalul sedintei de Guvern. Astfel, alocatia va creste de la 40 lei la 42 lei, in conformitate cu rata inflatiei.
Tot astazi, Guvernul a hotarat si indexarea cu 8% a alocatiei copiilor aflati in plasament, incepand cu ianuarie 2009; cuantumul lunar al acestei alocatii va creste de la 90 la 97 lei.
Ministrul muncii, Mariana Campeanu, a anuntat ca, tot din ianuarie 2009, va creste si venitul minim garantat, diferentiat pentru diferite categorii. Astfel:
Pentru persoanele singure, venitul minim garantat va creste de la 100 lei la 108 leiPentru nucleele formate din doua sau mai multe persoane, venitul minim garantat va creste dupa cum urmeaza:de la 181 lei la 196 lei pentru familii compuse din 2 persoane;de