Viaţa locuitorilor de la sate este departe de a fi afectată de dezechilibrele financiare internaţionale care influenţează şi economia autohtonă. Ţăranul român trăieşte din ce are în propria ogradă. Nu are credite la bănci, face agricultură de subzistenţă şi habar n-are de situaţia economică dificilă în care se află ţara noastră. Nea’ Iordan din comuna Brăneşti se trezeşte la 6 dimineaţa, „strică” în tigaie două ouă adunate de cu seară din cuibar, bea o stacană de lapte şi mănâncă o felie groasă de pâine cu slană şi iese în bătătură la treabă. Îşi turteşte căciula pe cap, dă drumul la difuzor şi ascultă ştirile: „Criza financiară globală a lovit şi ţara noastră. Domeniul imobiliar şi cel al construcţiilor sunt printre cele mai afectate...” Se opreşte din treabă, dă din cap a necaz şi îşi vede mai departe de-ale lui.
În acest timp, la zece kilometri distanţă, în Bucureşti, Cristian Pintilie se trezeşte din somn şi se pregăteşte să plece la job. Face repede un duş, pune cafeaua la filtru, mănâncă un croissant, bea un fresh de portocale şi coboară din apartament. Ascultă aceeaşi ştire la radioul cu mp3 din Peugeot-ul pe care tocmai şi l-a cumpărat. Înghite în sec.
Are maşina cumpărată în leasing, rată la apartament, în euro, şi un job în domeniul imobiliar. Povestea lui Cristian ne pare familiară. Este povestea pe care o ştim şi pe care o trăiesc mulţi dintre tinerii de la oraş. Mai există însă şi o Românie paralelă, cea a lui nea Iordan, care nu este ancorată în actualitatea cotidiană.
„Criză?! Care criză?”
Aici, oamenii se „hrănesc” din pământul pe care îl lucrează şi de pe urma animalelor pe care le cresc, iar dacă mai au şi un surplus, îl vând şi fac rost de bani. Aceşti români nu datorează nimic nimănui şi se mulţumesc cu puţin. Aici, criza financiară ajunge mai greu.Brăneşti de Ilfov este o comună situată fo