- Apa din bazinul Somes-Tisa intruneste numai in procent de 46% normele de calitate, in special la capitolul structurii ecologice.
Pana in 2013, in zona Clujului, vor avea loc mai multe programe de investitii, din fonduri europene, menite sa creasca calitatea apei. Cel mai important este cel al extinderii retelei de apa-canal si epurarea apelor uzate, pe care in acest moment il deruleaza Compania de Apa Somes SA. Acest proiect face parte din seria de masuri ce trebuie luate la nivelul bazinului hidrografic, pentru a duce, in cele din urma la indeplinirea obligatiilor asumate de Romania prin Directiva Cadru – numele documentului care a stabilit masurile de aplicat pentru calitatea apei. In acesta saptamana, la Cluj, a fost finalizata etapa de evaluare a situatiei, realizata printr-un proiect al Directiei Apelor Somes-Tisa (DAST), Matra, dezvoltat in colaborare cu un consortiu de firme din Olanda si s-a derulat timp de doi ani.
Valoarea proiectului, care a fost platit de Guvernul Olandei, a fost de 350.000 de euro, iar potrivit directorului tehnic al DAST, Ioan Rosu, rezultatul a fost "un catalog de masuri pentru imbunatatirea calitatii apelor, stabilirea obiectivelor de mediu si diseminarea rezultatelor la nivelul tuturor factorilor decizionali din domeniul apelor". Cercetarea a avut loc in doua sub-bazine ale DAST.
- Apa din bazinul Somes-Tisa intruneste numai in procent de 46% normele de calitate, in special la capitolul structurii ecologice.
Pana in 2013, in zona Clujului, vor avea loc mai multe programe de investitii, din fonduri europene, menite sa creasca calitatea apei. Cel mai important este cel al extinderii retelei de apa-canal si epurarea apelor uzate, pe care in acest moment il deruleaza Compania de Apa Somes SA. Acest proiect face parte din seria de masuri ce trebuie luate la nivelul bazinului hidrografic, pent