„Nu putem să uităm niciodată un mare prieten al poporului chinez“, au spus reprezentanţii ambasadei la înmormântare.' Sursa: Anita Vizireanu
Fostul ministru comunist Paul Niculescu-Mizil a fost condus, ieri, pe ultimul drum, de familie, foşti colegi, veterani de război şi reprezentanţii Ambasadei Republicii Populare Chineze în România.
Înmormântarea fostului ministru de finanţe şi al educaţiei de dinainte de 1989 a adunat la Cernica aproximativ 300 de oameni, printre care s-au regăsit membri ai familiei Ceauşescu (Valentin, Ion Ceauşescu şi fiul acestuia, Nicuşor), Gino Iorgulescu, Ion Titişor (zis Fane Spoitoru), dar şi doi trimişi speciali din partea Ambasadei Chinei, care au depus o coroană de flori din partea ambasadorului şi au asistat la toată ceremonia funerară. „Domnul Mizil a fost marele prieten al poporului chinez, şi noi nu putem să uităm niciodată un prieten adevărat. La dumneavoastră este o vorbă, «apa trece, pietrele rămân», şi de aceea suntem azi aici, pentru că nu aveam cum să-l uităm pe cel care a făcut ca relaţiile dintre ţările noastre să fie foarte bune. Când a fost vicepreşedinte, aceste relaţii s-au întărit, iar acum nici nu contează ce ideologii ne despart, pentru că prietenia dintre popoare nu se schimbă, iar pe timp de criză colaborarea este foarte necesară“, a precizat, pentru EVZ, Tu Jiang, consilier al Ambasadei Republicii Populare Chineze.
Ion Iliescu, marele absent
Ceremonia funerară a lui Paul Niculescu-Mizil a beneficiat şi de onoruri militare, cerute de Asociaţia Na- ţională a Veteranilor de Război, din care fostul ministru făcea parte ca şi colonel în rezervă şi luptător în cel de-al Doilea Război Mondial. Trei salve de puşcă s-au descărcat înainte ca trupul fostului ministru să fie îngropat în mausoleul familiei, de la Mănăstirea Cernica.
Cu toate că era aşteptat de fami