Edmonton este considerat unul dintre cele mai fierbinţi puncte economice de pe planetă şi totuşi nu duce lipsă de evenimente culturale. Nu ştiu cu ce se laudă mai mult edmontonienii, cu faptul că sunt capitala canadiană a petrolului, că sunt oraşul campionilor (ajuns slogan oficial) sau oraşul festivalurilor. Personal o prefer pe ultima, fiind mai degrabă un consumator al artelor decât petrolist sau fan al sporturilor americane.
Datorită petrolului, în ultimii doi ani, Edmonton este considerat cel mai fierbinte punct economic de pe planetă, iar gurile rele susţin că sunt mai mulţi bani în oraş decât creier, un fel de al doilea Dallas, Texas.
Sunt edmontonieni care se laudă cu densitatea scăzută de locuitori pe km pătrat, ceea ce se traduce în spaţii largi, aerisite, cu foarte multe parcuri, în majoritatea concentrate pe valea râului North Saskatchewan şi legate între ele, formând o reţea de parcuri interconectate, socotită cea mai întinsă de pe continent.
Două sute de grupuri etnice
Alţi edmontonieni se laudă cu echipa de hochei ”Edmonton Oilers”, de cinci ori campioană, iar alţii, cu cea de fotbal american ”Edmonton Eskimos”, deţinătoarea titlului din liga canadiană în nu mai puţin de 13 rânduri.
Sunt edmontonieni care se laudă cu cele peste 200 de grupuri etnice, un conglomerat de popoare, limbi, religii, tradiţii şi obiceiuri, ca mai în toate oraşele mari ale Canadei.
Doar că mai bine reprezentate şi mai echilibrate, susţin edmontonienii, suma tuturor acestor popoare în care românii s-au cocoţat pe locul 29. Comunitate importantă! Cu magazin românesc şi cu biserică ortodoxă, aşa cum se cuvine.
Nu puţini sunt cei care se mândresc cu West Edmonton Mall, cel mai mare mall din lume, în 1981 când a fost deschis. Cu cele peste 600 de magazine ale sale, parc de distracţii, ştrand