Ioan Micula, presedintele European Food, spune ca anumite proiecte ale grupului controlat de el si de fratele sau Viorel Micula nu au putut fi realizate in acest an din cauza reticentei bancilor de a acorda finantare.
"Este vorba de investitii in productie care ar fi putut reduce ponderea materiilor prime importate si ar fi creat locuri de munca" , a precizat el, fara a da insa mai multe detalii.
Antreprenorul a mai precizat ca este oportuna interventia statului in economie pentru sprijinirea producatorilor locali din toate ramurile industriei, dand exemplul tarilor mai dezvoltate din Europa care au reusit sa previna disponibilizari masive prin luarea unor masuri rapide de sprijinire a marilor angajatori privati.
"Se vorbeste foarte mult despre datoria externa a Romaniei. Daca ne uitam insa la gradul de indatorare al tarii, noi stam mult mai bine decat multe state din vestul Europei. Cred ca Romania ar trebui sa ia bani de la FMI", a afirmat Micula.
In acest an, vanzarile de alimente si bauturi in Romania si-ar putea incetini cresterea, dupa ce 2007 a adus un ritm de dezvoltare al sectorului de peste 15%, comparativ cu 2006.
In aceste conditii, multe companii si-au ajustat bugetele pe 2008, in timp ce pentru construirea bugetelor de anul viitor majoritatea companiilor iau in calcul mai multe variante, in functie de evolutia crizei mondiale.
Ioan Micula nu a comunicat estimarile de vanzari ale grupului European Food & Drinks pe 2008, insa a precizat ca exporturile vor creste in acest an cu 30-40% fata de 2007. Acesta este un ritm inferior celui realizat de grup anul trecut fata de perioada anterioara, respectiv de 50%. In ultimii ani, exporturile grupului fratilor Micula s-au majorat intr-un ritm mai mare decat vanzarile raportate pe piata locala.
In 2007, de exemplu, afacerile cumulate ale companiilor din grup au ajuns l