Guvernul german a anuntat ca va redistribui catre contribuabili circa 7,5 miliarde de euro pe o perioada de trei ani pentru subventionarea cheltuielilor de transport catre lucru. Indicele ZEW, ce masoara atitudinea investitorilor si a analistilor germani fata de conditiile economice, a crescut la un nivel peste asteptari in luna decembrie, dupa ce ECB a redus dobanda de referinta cu 0,75% si mai multe planuri de stimulare economica s-au anuntat fie in SUA, fie in Europa. Piata de actiuni a inregistrat cresteri moderate, intre 1% si 2%, ca urmare a acestor evenimente.
Pe langa datele optimiste de la ZEW, pe 9 decembrie s-au publicat si alte date macroeconomice din Germania, Franta si Marea Britanie, dar care atrag un semn de intrebare asupra cresterii indicilor bursieri de astazi. „Cresterea increderii investitorilor nu prea are sens. O lunga si grava recesiune de abia incepe. Acestia ar trebui sa-si revina.” (Cristoph Rieger, economist la Dresdner Kleinworth in Frankfurt).
In Marea Britanie, in ciuda relaxarii monetare initiata de banca centrala, se acorda mult mai putine imprumuturi iar productia industriala este la o a opta luna consecutiva de scadere.
Apar in continuare voci care argumenteaza nevoia unei dobanzi de referinta aproape de zero pentru a relansa activitatea economica ... dar iata ca bancile comerciale refuza sa transfere lichiditatea catre consumatori si investitori, preferand chiar sa-si tina la adapost o mai mare parte din bani in custodia bancilor centrale decat sa-i imprumute pentru investitii sau consum. Guvernul german a anuntat ca va redistribui catre contribuabili circa 7,5 miliarde de euro pe o perioada de trei ani pentru subventionarea cheltuielilor de transport catre lucru. Indicele ZEW, ce masoara atitudinea investitorilor si a analistilor germani fata de conditiile economice, a crescut la un nivel peste