Creditarea pentru companii a ramas "efervescenta" insa retailul practic s-a prabusit in ulimele doua luni, imprumuturile de consum, iar apoi cele ipotecare franand brusc. Si pentru anul viitor planurile sunt rezervate, bancherii gandindu-se mai degraba la imbunatatirea serviciilor pentru clientii existenti decat la atragerea unora noi.
"Pe zona de persoane fizice este tragedie - a scazut apetitul clientilor, nu mai este cerere. Clientii fie sunt convinsi ca nu se mai dau credite, ori este vorba de o anumita expectanta in perioada de criza", spune Lucian Cojocaru, director executiv Pol comercial retea in cadrul BRD-SocGen.
Aceasta structura a aparut in urma unei reasezari a structurii organizationale a bancii.
In schimb, pe partea de finantari pentru companii el vede o relativa rezistenta a cererii de credite, in conditiile in care firmele prefera acum sa isi suplimenteze rezervele de lichiditati sau recurg la imprumuturi bancare pentru a compensa intarzierile la plata ale clientilor lor.
Potrivit datelor din piata, doar cateva banci mai acorda credite pentru companii in volume semnificative, printre acestea numarandu-se CEC Bank, BCR, BRD, Raiffeisen sau ING.
Principala dificultate cu care se confrunta bancile in acordarea de noi credite tine de reevaluarea riscurilor in noile conditii de piata dominate de incertitudini si previziuni pesimiste, fiind greu de anticipat cum vor evolua diferite afaceri anul viitor. Oficialii Erste Bank au afirmat recent ca grupul austriac se va concentra pe deservirea clientilor cu care a lucrat deja, evitand intrarea in noi tranzactii de amploare. Preferinta pentru clientii care au deja un istoric cu subsidiarele Erste este valabila si in cazul clientilor de retail, riscul putand fi astfel mai bine gestionat.
Bancile se vor axa, anul viitor, in special pe clientii existenti, insa acestia vor fi segmen