Procurorii anticorupţie verifică deconturi făcute de politicieni maghiari prin intermediul unor organizaţii neguvernamentale. Sursa: Agerpres
Fundaţiile conduse de mai mulţi membri marcanţi ai Uniunii Democrate a Maghiarilor din România au intrat în vizorul DNA după ce au derulat mai multe operaţiuni financiare controversate. Procurorii DNA vizează patru fundaţii din Cluj-Napoca, care au sediul în aceeaşi clădire cu UDMR Cluj.
Prima dintre fundaţii este Communitas, prin care Guvernul României finanţează proiectele minorităţii maghiare, bugetul alocat pe 2008 fiind de peste trei milioane de euro. Preşedintele fundaţiei Communitas, Takacs Csaba (fost şef de campanie al UDMR) a declarat că DNA a solicitat să le fie puse la dispoziţie o serie de acte din evidenţa contabilă. „Am primit o solicitare, dar nu vă pot spune mai multe pentru că nu ştiu ce vor. Ne-au trimis o adresă şi ne-au spus să pregătim o serie de documente. Nu au solicitat acte în legătură cu un anumit caz şi nu este exclus ca şi alte fundaţii să fie verificate“, afirmă Takacs Csaba.
Împrumuturi controversate
Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, celelalte fundaţii vizate sunt Progress, Iskola şi Elemer Jakabffy, toate din Cluj-Napoca. Preşedintele fundaţiei Progress este Nagy Zsolt, implicat şi cercetat penal în celebrul scandal al spionilor, iar funcţia de vicepreşedinte este ocupată de Fekete Emoke, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. „Sunt preşedinte nominal, dar nu am nicio informaţie. Fundaţia Progress este una privată şi nu a derulat bani publici“, a declarat Nagy Zsolt, adăugând că, de patru ani, el nu a mai semnat niciun document oficial al fundaţiei.
Pe de altă parte, fundaţia Progress a împrumutat anul trecut 60.000 de lei de la fundaţia Communitas, care este finanţată tocmai din fonduri publice de către guvernul