România se implică în susţinerea statului de drept pe care nu l-a recunoscut. Sursa: AP Photo
Cea mai importantă misiune externă civilă a UE, EULEX, cu scopul de a sprijini instituţiile legale din Kosovo, a debutat oficial ieri, cu detaşarea primilor membri în nordul locuit în majoritate de sârbi. România, care nu a recunoscut la începutul acestui an independenţa Kosovo, participă la misiunea care are un statut oficial „neutru“ în această privinţă. „Este un pas capital într-o situaţie dificilă, haotică“, a declarat, luni, ministrul francez de externe Bernard Kouchner despre operaţiunea care a suferit mai multe amânări, pe fondul neînţelegerilor cu oficialii de la Belgrad şi de la Priştina.
Până în primăvara lui 2009, EULEX va număra proape 2.000 de funcţionari, poliţişti, judecători şi vameşi din statele membre UE şi cele aliate, inclusiv SUA, susţinuţi de 1.100 de agenţi autohtoni. În jur de 115 jandarmi români aflaţi în oraşul Peja în cadrul misiunii ONU (MINUK) rămân pe poziţii, urmând să activeze sub auspiciile EULEX. Bucureştiul va trimite de la 1 ianuarie 2009 şi poliţişti, dar numărul nu a fost stabilit încă, a precizat Ministerul de Interne.
Puteri executive restrânse
Forţele NATO din Kosovo au întărit securitatea în ultimele zile, dar niciun incident nu a venit să tulbure debutul operaţiunii. Un contingent al EULEX, format din judecători şi procurori, a intrat ieri într-un tribunal din Kosovska Mitroviţa, potrivit oficialilor citaţi de AFP.
Mai mulţi poliţişti au fost desfăşuraţi şi la punctul de graniţă Jerinje, în mod paşnic, fără întreruperea traficului, în ciuda tensiunilor care au dus în februarie la incendierea postului, de către sârbii nemulţumiţi de declararea independenţei Kosovo.
EULEX preia astfel ştafeta de la misiunea MINUK, prezentă în regiune din 1999. Potrivit gener