Antreprenorul clujean a renunţat la producţia de dulciuri pentru a ridica un ansamblu rezidenţial. Ştie riscurile de pe piaţa imobiliară în contextul crizei financiare, însă investeşte în continuare. În paralel, pregăteşte un alt proiect axat pe producţie despre care încă nu vorbeşte. Iniţial voiaţi să relocaţi fabrica de dulciuri Feleacul. De ce acum aţi renunţat la ea?
De la trei milioane de euro cât am preconizat că va fi investiţia de relocare în 2005, se ajunsese la aproape dublu. Piaţa a evoluat şi am găsit o soluţie mai bună în vânzarea efectivă a echipamentelor şi a producţiei.
Care erau produsele şi ce cotă de piaţă aveaţi?
Realizam dropsuri, halva, ciocolaterie, fondant, jeleuri şi eram prezenţi pe o nişă de produs, cu o cotă de piaţă de 1-2%.
Credeţi că piaţa imobiliară este mai stabilă şi mai profitabilă decât cea a dulciurilor?
Nu se poate compara. Pentru noi, imobiliarele au fost o opţiune mai avantajoasă, chiar dacă şi aici este un risc. Toată lumea ştie că marea problemă este finanţarea.
Întrerupeţi lucrările de construcţie la ansamblul rezidenţial (n.r. Residential Park) din cauza crizei financiare?
Nu, categoric. Suntem în plin şantier şi continuăm fără niciun fel de dubiu. Prima etapă va fi finalizată la anul şi constă în 80-90 de apartamente. Asigurăm finanţarea din resursele firmei, dar şi din credite.
Contractarea unui credit este benefică în această perioadă?
Nu ştiu dacă este bună sau rea. Suntem obligaţi să luăm un credit cu un plafon de zece milioane de euro. Este un efort pe care ni-l permitem, însă ea este ultima soluţie!
Ce măsuri anticriză veţi lua?
Ne-am luat deja măsuri de siguranţă. Proiectul este gândit în etape şi, în funcţie de răspunsul pieţei, ne vom adapta