Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti vă invită la prestigioasa expoziţie “Pădure de sculpturi”. Avanpremiera evenimentului va avea loc astăzi, la ora 19:00. Expoziţia “Pădure de sculpturi” conţine o diversitate de lucrări care aparţin artei moderne şi contemporane, fiind o colecţie particulară de artă a secolului al XX-lea, cu un caracter special. Sunt expuse 39 de sculpturi, opere ale celor mai reprezentativi artişti ai perioadei, printre care Constantin Brâncuşi, Hans Arp, Alberto Giacometti, Henry Moore, Louise Bougeois, Isamu Noguchi sau William Turnbull, dar şi o lucrare semnată de Andy Warhol, de altfel singura pictură din colecţie, un portret al colecţionarului Simon Spierer.
DE MILIOANE
“Pasăre în spaţiu” (1927), celebra lucrare a lui Constantin Brâncuşi, estimată la aproximativ 20 de milioane de euro, este piesa de rezistenţă a expoziţiei. Între 1922 şi 1923 Brâncuşi realizează “Pasărea” în bronz şlefuit, în formă de elipsă, care redă esenţa zborului. Prin concentrarea asupra formei pure, artistul pregătea drumul pentru sculptura abstractă a secolului al XX-lea. Creaţia poate fi considerată, pe drept cuvânt, cheia sculpturii secolului al XX-lea, reprezentând şi un punct de cotitură în evoluţia artei lui Brâncuşi, mai ales pentru lucrările ce aveau ca subiect păsările.
Simon Spierer s-a simţit în mod inevitabil atras de “Pasăre” şi în final a reuşit să achiziţioneze sculptura pe care şi-o dorea cu orice preţ. El îşi amintea în memoriile sale: “Când m-am întors să iau «Pasăre în spaţiu», la doar câteva zile după ce nemţii ajunseseră la Paris, Brâncuşi mi-a adus-o cu maşina lui, cu lacrimile curgându-i pe obraji. Nu am aflat niciodată de ce plângea – poate pentru că se despărţea de pasărea sa preferată!”.
“Figură trei sferturi: linii” (1980) este o lucrare a lui Henry Moore. Opera reprezintă centrul vieţii religioas