Sute de lucrători vor fi disponibilizaţi vineri, pentru a le face loc şomerilor britanici. Sursa: AP Photo
"Pasagerii pentru cursa Bucureşti - Luton - Londra sunt rugaţi să se prezinte la poarta 3", se aude o voce somnoroasă în difuzoarele micuţei aerogări din Băneasa. E dimineaţă în România, iar lumea se îmbulzeşte să părăsească ţara cu o cursă low cost, la care biletele sunt fără loc rezervat, dar ieftine, dacă le cumperi din timp. Cu bagaje voluminoase şi însoţit de copii de toate vârstele, un grup impresionant de romi îşi face loc în stil propriu, făcând gălăgie. Ceilalţi călători îi privesc pasivi. După trei ore de zbor, avionul aterizează la Luton. Romii, pe care criza economică pare să nu îi afecteze, trec rapid de vamă şi se risipesc instantaneu. Ei se alătură astfel celor aproape 20.000 de români care se află, potrivit unor date neoficiale, în Anglia.
„Olympic Park“
Pe lângă romi, care în cele mai multe cazuri au preocupări dubioase, pe teritoriul Angliei se află şi foarte mulţi muncitori români. „Englezii nu fac diferenţa între ţigani şi români. Doar avem aceleaşi paşapoarte“, ne trezeşte din visare Doru, un tânăr ardelean aflat la Londra de cinci ani. Doru lucrează de mai bine de un an la şantierul din Stratford, undeva în estul Londrei, acolo unde, în 2012, va fi organizată cea de-a 30-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară.
Pentru cele câteva sute de români care lucrează la „Olympic Park“, vineri va fi ultima zi de muncă. Ei vor fi daţi afară şi înlocuiţi cu muncitori britanici care, după începutul crizei economice, au ajuns şomeri. Motivul oficial îl constituie faptul că românii nu au „blue-card“, nişte legitimaţii albastre care le-ar da dreptul la muncă în continuare. „Asta e discriminare. Ştiţi de ce spun asta? Pentru că se aplică doar românilor şi bulgarilor, deşi suntem şi noi membri ai Uniunii Europ