Sunt aproape treizeci de ani de cand il cunosc pe Vasile Paraschiv. Neinfricatul muncitor care a infruntat regimul represiv comunist si Securitatea intru apararea drepturilor omului, care a fost urmarit, batut, internat de mai multe ori in spitale psihiatrice si in cele din urma torturat, omul care, neprotejat de nimeni, cu un curaj de necrezut, singur in fata monstruosului aparat al terorismului de stat, nu si-a renegat niciodata principiile este exemplul cel mai viu al rezistentei la sclavia impusa de dictatura comunista. In ultima vreme, meritele lui au fost recunoscute. I s-au consacrat studii care documenteaza viata lui eroica.
Cu ocazia sarbatorii nationale, Paraschiv a fost decorat de seful statului cu Ordinul "Steaua Romaniei". La ceremonia decernarii decoratiei, la Palatul Cotroceni, veteranul a produs o mare surpriza refuzand ordinul care ii fusese decernat. Care sunt motivele pentru care Vasile Paraschiv a facut acest gest? El a constatat ca declaratia presedintelui Basescu de condamnare a crimelor comunismului in Parlamentul Romaniei (la 18 decembrie 2006) nu a fost urmata de pedepsirea celor care au comis aceste nelegiuiri. In special, Paraschiv a solicitat pedepsirea membrilor Securitatii care l-au internat in spital si apoi l-au torturat in padurea Paulesti, desi el, Paraschiv, sustine ca i-a identificat pe unii dintre autorii acestor crime. Pe un plan mai general, Paraschiv constata ca "Romania este un stat democratic, dar nu si un stat de drept".
Cum putem judeca incidentul de la Cotroceni si cum se infatiseaza constiintelor noastre? Absenta unei decomunizari reale este un fapt pe care nici un observator obiectiv al Romaniei de azi nu-l poate contesta, nu numai sub aspectul pedepsirii crimelor din comunism. Regimul privilegiat de pensii si onorurile de care se bucura fostii tortionari, impunitatea lor, faptul ca justitia ro