Fondurile monetare au fost vedetele lunii noiembrie, cu intrari nete record de 33 mil. lei (9 mil. euro) si aproape 3.700 de investitori noi, marcand astfel o deplasare a interesului dinspre obligatiuni inspre depozite si alte instrumente ale pietei interbancare.
Fondurile mutuale au incheiat luna trecuta cu un volum al activelor nete de 863 mil. lei (228 mil. euro), in crestere cu 6,5% fata de luna octombrie, in principal gratie volumelor atrase de fondurile monetare si cele diversificate, potrivit raportului lunar emis de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF).
Daca din fondurile de actiuni si cele de obligatiuni investitorii au retras un volum net total de 6,3 mil. lei (1,6 mil. euro), fondurile monetare si cele diversificate au reusit sa amortizeze pierderile cu intrari nete totale de peste 40 mil. lei (10,6 mil. euro). Fondurile monetare, care au raportat anul acesta o dublare a activelor nete pana la 266 mil. lei, detin o cota de 30,8% din piata fondurilor mutuale, urmate indeaproape de fondurile de obligatiuni care controleaza 27,7% din activele pietei. Astfel, mai mult de jumatate din activele pietei sunt investite in fonduri cu grad de risc scazut, fapt justificat de aversiunea la risc a investitorilor.
Este pentru prima data in acest an cand fondurile de obligatiuni raporteaza iesiri nete lunare, retragerile in valoare de 4,1 mil. lei fiind motivate fie de nevoia de lichiditate a investitorilor, fie de transferul spre alte tipuri de fonduri.
Dupa mai bine de zece luni in care fondurile de obligatiuni au fost principalele motoare de crestere ale industriei fondurilor mutuale, intrarile nete record de 33 mil. lei raportate de fondurile monetare in noiembrie marcheaza o reorientare a interesului investitorilor.
"Fondurile monetare vor continua sa fie in centrul atentiei in acest final de an si in primul trimestru al anului v