Horia Manda, care coordoneaza fondurile de investitii Romanian-American Enterprise Fund (RAEF) si Balkan Accession Fund (BAF), spune ca transformarea Capa Finance in banca tine de necesitatea atragerii de finantare.
RAEF si BAF au achizitionat in decembrie 2007 pachetul de control al institutiei financiare nebancare Capa Finance specializata in microcreditare, iar ulterior au marit capitalul intr-o tranzactie de aproximativ 15 mil. euro. In vara a mai avut loc o majorare de capital de 4 mil. euro sub forma unui credit convertibil subordonat.
"Ne-am propus (la momentul achizitiei - n.red) ca intr-un termen mediu, de 1-2 ani, sa obtinem o licenta bancara care ar facilita intr-o masura substantiala dezvoltarea Capa Finance in sectorul serviciilor financiare din Romania", a spus Horia Manda, Managing Partner al Axxess Capital si Investment Manager al RAEF si BAF intr-un interviu acordat ZF.
Actiunile firmei de microfinantare sunt impartite in prezent intre RAEF (55,47%), Emerging Europe Cap Cooperatief U.A. (43%), Secap Management (1%) si Chindris Adrian Petru (0,49%), potrivit datelor existente la Registrul Comertului. Capa Finance a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 4,2 mil. euro si un profit net de 120.000 de euro. La sfarsitul acestui an, valoarea activelor Capa Finance ar putea ajunge la 45 mil. euro.
"In Romania sistemul bancar a crescut in ultimii cinci - sase ani cu peste 40% pe an in termeni reali. Cu toate acestea, gradul de penetrare a serviciilor financiare, fie ca vorbim de activele bancare ca proportie in PIB sau de gradul de intermediere financiara, este semnificativ mai redus nu numai comparativ cu tarile din UE, dar si comparativ cu cele din primul val care au aderat la UE sau fata de alte tari din regiune (Bulgaria, Albania etc.)", a spus omul de afaceri.
Manda este de parere ca actuala criza financiara c