Păpuşi de la începutul secolului, jucării de lemn
sau de plumb şi multe tablouri prezentând
copilăria copiilor de acum un secol sunt
expuse la Muzeul „Casa Mureşenilor”
Acum un secol, înainte de inventarea plasticului şi a păpuşii Barbie, a maşinuţelor radiocomandate sau a computerului, copiii aveau alte posibilităţi de distracţie. „Copii şi copilăria la 1900”, cea mai nouă expoziţie a Muzeului „Casa Mureşenilor” surprinde tocmai diferenţele dintre generaţiile de copii despărţite de un secol.
Expoziţia cuprinde exponate din secolul XIX păstrate încă de colecţionari. Nu sunt multe, însă vă puteţi face o idee despre cum arătau păpuşile acum 100 de ani, sau despre cum se îmbrăcau copii pe vremea când „bunica era fată”. „Majoritatea jucăriilor erau realizate din lemn, plumb, sau ţesături, pentru că plasticul a apărut pe la noi în preajma celui de-al doilea Război Mondial. Păpuşile erau executate din lemn sau cârpă, din plumb se făceau soldăţei, din lemn se făcea tot felul de mobilier sau jucării. Încă de pe atunci se păstrează dimensionarea jucăriilor. Jucăriile aveau dimensiuni mici, corespunzătoare înălţimii şi greutăţii reduse ale picilor faţă de oamenii maturi”, a declarat Valer Rus, directorul Muzeului de Istorie „Casa Mureşenilor”. Chiar dacă Barbie nu exista pe atunci, păpuşile aveau piepteni special pentru îngrijirea părului sau haine de schimb. În expoziţie mai este prezent un căluţ de lemn, jucărie care a rămas în mare parte aceeaşi şi în zilele noastre.
„De-a v-aţi ascunselea” – un joc clasic
Nu numai jucăriile erau diferite ci şi jocurile. În mod clar, bunicii noştri nu se împuşcau în Counter-Strike, însă se jucau „de-a v-aţi ascunselea”. „Spre deosebire de ziua de azi, copiii de la începutul secolului XIX se jucau exclusiv în afara casei. Ei relaţionau mai mult şi direct, faţă în faţă, cum nu prea s