Carnea de porc contaminata din Irlanda a fost livrata la cinci firme din judetele Ilfov, Buzau si Olt, a declarat miercuri vicepresedintele ANSVSA, Csutak Nagy Laszlo, care a subliniat ca lantul de distributie poate sa depaseasca cele trei judete.
O cantitate de 3.640 de kilograme de carne de porc a ajuns in Romania din Belgia, provenind din Irlanda. Aceasta cantitate a ajuns la un depozit din Bucuresti, iar in prezent, din acest lot, nu mai exista niciun kilogram, toata cantitatea fiind livrata la cinci firme din judetele Ilfov, Buzau si Olt.
Potrivit vicepresedintelui ANSVSA, aceasta carne de porc a fost procesata, intrand in amestec cu alte produse, astfel ca riscul de contaminare cu dioxina este mai mic.
Ce sunt DIOXINELE
Dioxinele reprezinta un grup de compusi chimici care au anumite caracteristici comune chimice si biologice. Exista cateva sute de astfel de compusi care fac parte din trei clase de substante inrudite. Dioxinele se formeaza in urma proceselor de ardere, cum ar fi combustia deseurilor sau a combustibililor (lemn, ulei sau carbune). Dioxinele apar dintr-o multitudine de surse naturale cum ar fi arderea padurilor si ierburilor, eruptiile vulcanice.
Incepand cu anul 1920, nivelul de dioxine a crescut la nivel global ca urmare a industrializarii. Scaderea nivelurilor de dioxine din mediu si incercarea de a controla acest fenomen de poluare a mediului a inceput in anul 1970, atunci cand dioxinele au fost recunoscute ca substante chimice cu toxicitate ridicata. Datorita faptului ca sunt atat de raspandite in mediul inconjurator, dioxinele sunt prezente inclusiv in organismul uman.
Studiile au demonstrat ca expunerea la cantitati suficient de mari de dioxina poate provoca un numar de reactii adverse privind sanatatea, in functie de o serie de factori ce includ nivelul, perioada si frecvent