Am primit, pe 28 noiembrie, un mesaj din partea Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", care-mi semnalează demolarea unui monument istoric în str. Banului nr. 2. Cu permisiunea Asociaţiei, voi reproduce informaţiile chiar în forma în care mi-au fost transmise, după care voi adăuga un comentariu. "Imobilul a fost construit la sfîrşitul secolului XIX ca anexă la Palatul Ştirbei din Calea Victoriei nr. 107. El se găseşte la poziţia 356 în lista monumentelor istorice din Bucureşti (pe site-ul Ministerului Culturii).
Autorizaţia de demolare are nr. 90/04/V/2891/08 şi a fost emisă de Primăria Sectorului 1 la 3 aprilie 2008, conform site-ului Primăriei de sector. Avizul de declasare fusese cerut de mai multe ori de către beneficiar Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice şi a fost refuzat de fiecare dată. Ministerul a fost cel care a declasat monumentul, avînd dreptul de a o face contrar opiniei exprimate de Comisie, care nu are decît un caracter consultativ (aberaţie juridică). La fel s-a întîmplat în urmă cu două luni, cînd Direcţia Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Bucureşti a dat avizul de desfiinţare pentru imobilul din str. Batiştei nr. 26, fără să consulte Comisia Zonală.
Beneficiarul demolării din str. Banului, dl Popescu Ovidiu, a cerut deja Comisiei Tehnice de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului (CTUAT) de la Primăria Municipiului avizul pentru construirea unui turn în curtea din spatele Palatului Ştirbei, pe locul monumentului istoric demolat. Acest aviz n-a fost încă acordat."
Intenţia de a declasa chiar Palatul s-a manifestat din anul 2007, după care domnul Popescu şi arhitectul său, domnul Arsene, s-au hotărît să se mulţumească doar cu marele teren din spate de pe care vor înlătura construcţiile existente. Aceea despre care e vorba acum a fost probabil clădită în 1882 de arhitectul Hartmann, împreună cu alte modificări ale ansamblului p