Muncitorii şi-au lăsat baltă serviciile din Bacău în căutarea unor patroni mai darnici. Salariile de 300-400 euro pe care firmele private le plătesc muncitorilor veniţi din Bangladesh au devenit neatractive pentru aceştia. Din cele aproximativ 500 de persoane sosite anul trecut din Asia de Sud ca să muncească la firmele băcăuane de confecţii şi construcţii, peste 100 au fugit din oraş.
Muncitorii şi-au lăsat baltă serviciile şi au pornit spre alte oraşe mai mari din ţară, unde au auzit că sunt lefuri mai mari. „Înregistrăm astfel de situaţii periodic. Cât timp ei au permis de şedere în România pot lucra oriunde în ţară. Obligaţia lor este să ne anunţe dacă îşi schimbă locul de muncă”, ne-a declarat Dumitru Ţambriş, şeful Serviciului pentru Străini din Bacău.
Muncitorii din Asia de Sud care au dat bir cu fugiţii de la firmele băcăuane a fost mai mare de 100. Mulţi dintre fugari s-au întors, cerând din nou locurile de muncă pe care le-au părăsit. „Au fost persoane care au cerut azil politic. Alţii s-au întors la firmele băcăuane de unde au fugit cerând să fie reprimiţi. Mirajul unor salarii mai mari îi poate transforma uşor în victime. Mulţi dintre ei ajung de fapt să lucreze la negru prin capitală sau alte oraşe mari din ţară”, a adăugat Ţambriş.
Angajatorii nu vor să comenteze
Reprezentanţii firmelor de confecţii şi construcţii din Bacău care au printre angajaţi şi cetăţeni din Bangladesh refuză să vorbească despre acest subiect.
Nici directorii, nici angajaţii de la personal ai celor trei firme pe care le-am contactat telefonic nu au vrut să ne ofere detalii despre modul în care şi-au părăsit locurile de muncă asiaticii. „Nu am ce informaţii să vă dau. Ce v-a spus Poliţia vă ajunge”, a fost răspunsul unei angajate de la Serviciul Personal al firmei Rombet.
Nici reprezentanţii firmei Wear Company n