Monedele celor trei ţări s-au depreciat foarte mult în ultimele luni. După ce criza financiară a răvăşit economiile noilor membre UE, termenele de adoptare a monedei euro par acum nerealiste. Cu un ritm de creştere de 0,4% estimat pentru anul viitor, Polonia se îndreaptă spre cea mai mare încetinire a activităţii economice din ultimul deceniu. Moneda ţării, zlotul, s-a depreciat faţă de euro cu 21% din luna iulie şi până acum. Forintul ungar a cunoscut la rândul său o depreciere cu 13% în raport cu euro, iar Budapesta s-a văzut nevoită să apeleze la Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional şi la Uniunea Europeană pentru un împrumut de 20 miliarde de euro.
Volatilitatea coroanei cehe aproape că s-a triplat pe măsură ce moneda Cehiei s-a depreciat cu 13% în raport cu euro. Înainte de adoptarea monedei euro, orice ţară trebuie să intre mai întâi în mecanismul european al ratei de schimb ERM2, care durează doi ani şi presupune un interval maxim de variaţie al monedei naţionale faţă de euro de plus sau minus 15%.
Polonia, Ungaria şi Cehia au aderat la Uniunea Europeană în 2004, când şi-au asumat şi angajamentul de a adopta moneda unică ce cuprinde acum 15 ţări, de la Portugalia şi Slovenia până la Italia şi Germania. Dar cea mai gravă criză financiară de la Marea Criză încoace i-a făcut pe investitori să-şi retragă banii din economiile emergente şi pune acum în pericol extinderea uniunii monetare în estul Europei.
2012 poate fi prea devreme
Polonia a fixat 2012 ca anul de aderare la euro, ca şi Ungaria, de altfel. Analiştii citaţi de Bloomberg spun însă că acest termen pare acum nerealist. Planurile Ungariei de a începe testul stabilităţii pre-euro în 2010 sunt un “miraj”, spune Istvan Hamecz, CEO la OTP Fund Management.
Banca centrală a Cehiei a recomandat guvernului de la Praga să evite să fixez