Până la 11 ianuarie, Palais de la Découverte găzduieşte expoziţia “Alfred Nobel, au service de l’innovation”. Conceput de Muzeul Nobel din Stockholm, sub egida Fundaţiei Nobel, evenimentul a debutat în capitala Franţei în ziua anunţării Premiilor Nobel 2008, pe 7 octombrie. Reputaţia Premiilor Nobel a împins în planul doi personalitatea fondatorului lor, inventatorul şi omul de afaceri suedez, creatorul dinamitei.
Expoziţia de la Paris intenţionează să reitereze pentru contemporani viaţa şi opera ilustrului personaj, începând cu perioada petersburgheză şi terminând cu neliniştile ultimei perioade de viaţă.
Pe 160 de ecrane se prezintă în faţa vizitatorilor videouri suprapuse, succesiuni de imagini sau imagini în trei dimensiuni. Înalta tehnologie folosită este în acord cu personalitatea acestui mare inventator şi vizionar. Intrarea în expoziţie aminteşte de tunelul de la Saint Gothard, realizat în 1881, una dintre marile realizări tehnice posibile graţie dinamitei.
Cinci pavilioane, situate oarecum cronologic, dar care pot fi vizitate şi independent, găzduiesc ecranele şi o serie de fotografii sau obiecte ce i-au aparţinut savantului suedez.
Un testament celebru
Premiile Nobel formează subiectul primului pavilion. Pe trei coloane este afişat, cu litere luminoase şi în mai multe limbi, celebrul testament al lui Nobel, redactat la vârsta de 62 de ani, în 1985, la clubul suedo-norvegian din Paris.
Lângă pavilionul testamentului, în-tr-un spaţiu video, intitulat „Talking Heads”, numeroşi laureaţi Nobel prezintă, prin intermediul unor scurtmetraje de cinci minute, motivele primirii premiului şi impactul acestuia pentru opera lor.
Evident, de-a lungul întregii săli, sunt prezentaţi cei 54 de nobelizaţi francezi, printre care, şi Jean Perrin, laureatul pentru fizică di