Euro a urcat ieri temporar peste pragul de 3,9 lei pe piata valutara de la Bucuresti, pentru prima data de la atacul asupra monedei din luna octombrie, continuand astfel o serie de mai multe zile in care cursul a urcat usor.
Cotatiile nu au rezistat insa peste pragul de 3,9 lei/euro decat putin timp, jucatorii preferand sa-si marcheze profitul, temandu-se de o interventie a BNR care sa corecteze aceasta crestere. De altfel, in ultimele saptamani dealerii au suspectat mai multe operatiuni derulate de BNR in apropierea nivelului de 3,85 lei pentru un euro, care a fost astfel considerat un nivel de rezistenta. Totusi, saptamana aceasta Banca Nationala nu a mai intervenit nici cand euro a trecut de 3,85 lei si nici macar ieri, cand a testat pragul de 3,9 lei.
Dealerii spun ca varful de ieri a fost determinat de cumparari de valuta ale jucatorilor straini, care s-au suprapus insa peste ordinele mai mari de achizitie de euro ale importatorilor locali. Totusi, volumele tranzactionate pe piata au ramas modeste fata de nivelurile inregistrate in octombrie.
Un rol important in deprecierea leului este atribuit si incertitudinilor privind rezultatul negocierilor politice pentru constituirea noului guvern si orientarea acestuia in contextul crizei. "Daca viitorul guvern nu va fi capabil sa raspunda provocarilor economice, leul va continua sa se deprecieze anul viitor", apreciaza Catalina Constantinescu, senior analist al RBS Bank.
De asemenea, analistii Erste Bank considera ca leul a revenit pe un trend de slabire, iar scenariul cel mai probabil este cresterea lenta a cursului spre nivelul de 3,97 lei pentru un euro. In timp ce analistii din bancile locale isi mentin proiectiile de curs de 3,7-3,9 lei pentru un euro in lunile urmatoare, unii dealeri vad posibile deprecieri mai puternice ale monedei. Astfel, euro ar putea sa treaca de pragul de 4 lei la in