Fratii Ioan si Viorel Micula, proprietarii grupului European Food & Drinks, cu circa 8.400 de angajati, iau in calcul posibilitatea de a disponibiliza un numar important de salariati, pentru a face fata dificultatilor actuale din economie.
Ei spun ca toata industria alimentara are nevoie de masuri ferme din partea statului, deoarece companiile, in lipsa unor finantari avantajoase, vor face disponibilizari masive.
"Bancile centrale din Europa diminueaza dobanda de referinta, dar in Romania se maresc dobanzile la banci. In aceste conditii, vor fi afectati de criza atat producatorii alimentari mici, cat si cei mari", a declarat pentru ZF Ioan Micula.
Antreprenorul vede necesara o implicare mai mare din partea statului pentru garantarea creditelor companiilor, precum si pentru gasirea unor modalitati de ieftinire a creditarii.
"Daca lucrurile continua asa, am putea renunta la cateva mii de angajati. Acum suntem in faza analizarii bugetelor si asteptam masurile anticriza ale noului guvern", a spus Micula. El a precizat ca pana in acest moment nu a fost luata nicio decizie privind reducerea numarului de angajati la European Food & Drinks, insa a mentionat ca situatia actuala din economie ar putea determina grupul "sa reduca motoarele".
European Food & Drinks, cu afaceri cumulate de 882,5 mil. euro, avea la finele anului trecut 8.400 de angajati, dintre care aproximativ 3.500 de persoane lucreaza pe platforma industriala a grupului din zona Stei (judetul Bihor), iar in jur de 4.000 de salariati sunt soferi la firma de distributie Transilvania General Import Export.
Patronatele din industria alimentara estimeaza ca 2009 va fi un an dificil pentru producatorii locali, unul dintre motive fiind cresterea costurilor de creditare, care ii afecteaza atat pe consumatori, cat si firmele din domeniu.
La jumatatea acestui an, Romalimenta (Federa