Majorarea taxelor este pentru unii analisti singura solutie pentru ca Romania sa iasa cu bine din criza. Altii in schimb recomanda o imbunatatire a modului de colectare a impozitelor.
Planul fiscal actual este complet nerealist si duce deficitul bugetar pana la 6,7% din PIB pe anul 2009. Daca Romania nu va lua masuri de reducere a deficitului extern, corectia va fi dramatica si am putea avea nevoie de un imprumut de la FMI, avertizeaza Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.
Solutiile sale sunt o marire a taxarii directe si indirecte precum majorarea TVA sau ridicarea cotei unice de impozitare.
"Daca majorezi impozitul pe venit, scazi puterea de cumparare si mai mult. In aceste conditii franezi si mai mult cresterea economica. In acelasi timp, o crestere a TVA alimenteaza inflatia. Astfel, cred ca ar fi nevoie de majorari calculate, pe ambele componente", avertizeaza insa Croitoru, citat de Cotidianul.
De alta parere este consultantul Gabriel Biris, partener la Casa de avocatura Biris Goran. Acesta crede ca ar trebui crescuta baza de impozitare si imbunatatita modalitatea de colectare a taxelor, pentru ca sa nu mai existe domenii in care "niste baieti nu vor sa plateasca nimic".
"Daca se creste cota unica de la 16 la 17%, probabil ca o sa urce putin veniturile pe termen scurt. La fel si la TVA, pentru ca sunt bunuri fara de care nu putem functiona, cum ar fi benzina sau energia. Totusi, sa majorezi TVA, cand una dintre masurile din UE pentru planul anticriza este limitarea acestuia la 15%, reprezinta un semnal gresit", a afirmat Biris, citat de Ziua.
Nici omul de afaceri Dinu Patriciu nu este de acord cu marirea taxelor. Dimpotriva, Patriciu crede ca TVA ar trebuie redusa de la 19 la 15%.
"Intram intr-o recesiune care va avea ca efecte somajul, deflatia, iar metodele de cont