Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Laszlo Csutak, a anunţat azi că aproape 130 de tone de carne de porc provenite din Irlanda contaminate cu dioxină au intrat în România. Potrivit acestuia, 40 de tone de carne de porc au fost descoperite la Cluj, 70 de tone în judeţele Prahova, Vâlcea şi Bucureşti, şi încă 20 de tone într-un depozit central din Bucureşti. Csutak a mai spus că în 24 de judeţe a intrat carne provenită din Irlanda.
Carnea a venit din Irlanda prin două firme din Franţa şi, repsectiv, din Belgia
Oficialul ANSVSA a confirmat şi faptul că cele 3, 6 tone de carne ajunse în depozitul din Bucureşti printr-o firmă belgiană provine dintr-un lot mai mare de peste 20 de tone.
În prezent, ANSVSA verifică toate depozitele din judeţele unde a ajuns carnea contaminată cu dioxină, cantităţile găsite urmând să fie distruse. Acesta a mai precizat că o mare parte din cantitatea de carne a intrat deja pe lanţul alimentar din Bucureşti, Ilfov, Teleorman, sub formă de carne de mici şi carne tocată.
Csutak a subliniat că această carne a fost amestecată şi cu alte produse, fiind procesată, şi, de aceea, riscul de a afecta sănătatea umană este scăzut. Numai consumul produsului sută la sută contaminat timp de 90 de zile ar putea genera anumite forme de boală.
Zeci de tone de carne contaminată a ajuns în România, via Ungaria
Ieri, şeful autorităţăţii veterinare din Ungaria, Miklos Suth, a declarat însă că ţara sa a importat din Polonia o cantitate de peste 70 de tone de carne de porc contaminată cu dioxină, din care cea mai mare parte a ajuns în România.
Miklos Suth a precizat că lotul de carne a fost reexportat către România între 21 septembrie şi 20 noiembrie.
Oficialii ANSVSA au dezminţit informaţ