Dintre cele 1.550 de eleve de clasa a patra de pe raza judetului Braila care ar fi trebuit vaccinate impotriva virusului HPV, doar parintii a 11 fete au consimtit ca acestea sa fie vaccinate impotriva cancerului de col uterin.
In urma consultarilor organizate in scoli, foarte putini parinti si-au dat acordul ca fetitele lor sa faca acest vaccin si, in principal, refuzul parintilor a fost justificat de lipsa informatiilor care sa garanteze ca vaccinul nu prezinta riscuri majore. Consultarile cu parintii fetitelor din clasa a patra au fost organizate in prezenta personalului medico-sanitar din fiecare scoala si, desi au primit pliante cu precizari asupra avantajelor vaccinarii impotriva cancerului de col uterin, de frica unor reactii adverse, parintii au refuzat sa consimta la vaccinarea copilelor.
Pe de alta parte, medicii sustin ca reactiile adverse ale vaccinului HPV sint aceleasi ca la orice alta imunizare.
Vaccinarile se pot face pina pe 19 decembrie
Prima etapa a campaniei de vaccinare continua pina pe 19 decembrie, cind va incepe vacanta de iarna. Exista si posibilitatea ca parintii care au refuzat vaccinarea anul acesta sa se razgindeasca toamna viitoare, cind fetitele lor vor fi in clasa a V-a, sustin cei de la minister. In acest sens, eventualele cantitati de vaccin neutilizate se vor depozita la furnizor si se vor introduce in circuitul medical in toamna lui 2009, odata cu reluarea calendarului de vaccinare, vaccinul fiind valabil pina in anul 2010.
Desi vaccinul este gratuit, parintii refuza imunizarea
Trei doze de vaccin HPV, impotriva cancerului de col uterin, costa aproximativ 1.500 de lei, dar Ministerul Sanatatii il ofera, gratuit, tuturor fetelor inscrise in clasa a IV-a. Desi este prins in Programul national de oncologie, vaccinul nu este