Criza financiară globală ar putea face să dispară o mare parte din creşterea economică din ultimii 10-15 ani a statelor din Europa Centrală şi de Est, susţin analiştii UNDP într-un studiu publicat recent. Dacă pånă la jumătatea acestui an ţările din Europa Centrală şi de Est şi cele din Comunitatea Statelor Independente (CSI) păreau că nu vor fi afectate de criza financiară globală în aceeaşi măsură ca statele occidentale, acum, unii analişti economici au predi
Criza financiară globală ar putea face să dispară o mare parte din creşterea economică din ultimii 10-15 ani a statelor din Europa Centrală şi de Est, susţin analiştii UNDP într-un studiu publicat recent.
Dacă pånă la jumătatea acestui an ţările din Europa Centrală şi de Est şi cele din Comunitatea Statelor Independente (CSI) păreau că nu vor fi afectate de criza financiară globală în aceeaşi măsură ca statele occidentale, acum, unii analişti economici au predicţii sumbre pentru această regiune.
În ultimii zece ani, statele din zona noastră au beneficiat de o conjunctură favorabilă de creştere economică susţinută, în condiţiile în care inflaţia a înregistrat o puternică tendinţă descendentă. Aceste evoluţii au indus un sentiment pozitiv în mediul de afaceri internaţional şi s-au suprapus cu existenţa unui exces de lichiditate pe pieţele financiare internaţionale în ultimii zece ani, lucru care a condus la o creştere masivă a investiţiilor străine în economiile emergente, la o întărire a monedelor naţionale, la o diminuare şi mai pronunţată a inflaţiei, şi, în cele din urmă, la o accelerare şi mai puternică a creşterii economice. Evident, toate aceste rezultate s-au văzut imediat în buzunarele oamenilor, ale căror venituri au crescut într-un ritm mai ridicat decåt cel al PIB.
Banii, mai scumpi şi mai puţini
„În mod regretabil, acest cerc virtuos al pieţelor emergente îşi schimbă