Tinerii îşi încep viaţa sexuală înainte de 18 ani, fără să se gândească la consecinţe. Medicii avertizează că sexul poate deveni cel mai puternic drog. Adolescentul dependent de sex îşi pierde interesul pentru orice altă activitate şi se îndepărtează de familie.
Lipsa educaţiei sexuale îi poate transforma pe adolescenţi în consumatori de anticoncepţionale şi mai târziu în clienţi ai cabinetelor de psihiatrie, sunt de părere medicii specialişti în educaţie pentru sănătate.
Un studiu efectuat de reţeaua de farmacii Sensiblu a arătat un lucru alarmant. Tinerele din România îşi încep viaţa sexuală înainte de 18 ani, fără a avea informaţii minime despre sex. Ele folosesc totuşi metode contraceptive pe care le aleg apelând la sfatul unei prietene apropiate sau informându-se de pe internet sau din reviste. 60% din tinerele intervievate au spus că şi-au început viaţa sexuală înainte de 18 ani, 43% declară că se protejează câteodată în timpul actului sexual, în timp ce 5% declară că lasă contracepţia în seama partenerului.
Societatea încurajează adolescenţii să folosească mijloace de contracepţie. Prezervativul poate proteja împotriva bolilor cu transmitere sexuală sau împotriva unei sarcini nedorite, însă nu poate preveni eventualele traume psihice pe care un adolescent le poate avea doar pentru că şi-a început viaţa sexuală prea devreme.
Medicii avertizează că educaţia sexuală adevărată nu prea se mai face în şcoală sau acasă, iar tinerii devin din ce în ce mai mult consumatori de anticoncepţionale şi prezervative.
Vârsta ideală pentru începerea vieţii sexuale
Momentul ideal pentru începerea vieţii sexuale, susţin medicii, este 18 ani. Înainte de 18 ani, tânărul este incomplet dezvoltat fizic şi mental, astfel încât nu poate să discearnă între dragoste şi sex. Adolescentul poate să nu facă faţă emoţional unei decepţii sau,