În formele uşoare ale disfuncţiilor glandei tiroide, remediile naturiste pot avea rezultate spectaculoase.În cazurile mai grave, preparatele din plante pot fi doar un adjuvant şi nu înlocuiesc tratamentul clasic. Folosite în cantitatea recomandată, plantele nu dau efecte secundare, cum se întâmplă în cazul tratamentelor medicamentoase. Fie că este vorba de ceaiuri, infuzii sau tincturi, consumă-le numai sub îndrumare medicală, mai ales în cazul în care urmezi şi tratament cu medicamente, cu care pot interacţiona sau al căror efect îl pot anula.
Algele stimulează secreţia hormonală
Sursă bogată de iod şi de minerale, algele marine sunt recunoscute pentru proprietatea de a stimula secreţia de hormoni tiroidieni, necesară în cazul persoanelor cu hipotiroidism. Dintre acestea, alga marină brună are rezultatele cele mai bune pentru hipotiroidie, administrându-se sub formă de decoct, infuzie sau capsule.
Tot în hipotiroidie sunt recomandate plante precum: mărarul, sânzienele şi ienupărul. Pulberea obţinută din aceste plante se ia cu cel puţin o jumătate de oră înaintea meselor principale. Ceapa, usturoiul, ghimbirul şi polenul, consumate ca atare, au, la rândul lor, un efect benefic asupra acestei tulburări a tiroidei.
Talpa gâştei,bună în hipertiroidie
În cazul hipertiroidiei, dereglare manifestată printr-o hipersecreţie a hormonilor tiroidieni, fitoterapia este recomandată în formele uşoare. Totuşi, există plante, precum talpa gâştei, care pot fi folosite atât în cazurile uşoare, precum şi în formele mai grave. Tinctura de talpa gâştei echilibrează funcţia tiroidei şi poate fi asociată şi cu alte tincturi, precum cea de păducel. Virtuţi terapeutice în hipertiroidie mai au şi ghimpele (sub formă de pulbere), menta, coada-şoricelului, anasonul şi cimbrul.
De evitat în dereglările tiro