Doar unul din zece români se declară total de acord că locul de muncă actual îi oferă un venit ridicat sau şanse mari de promovare. Potrivit studiului Atitudini față de muncă în România, lansat astăzi de Fundația Soros, percepţia românilor faţă de locul de muncă pe care îl au în prezent este marcată de atributele siguranţă şi utilitate socială, dar venituri scăzute şi şanse mici de promovare. Analizând distanţa dintre real şi ideal, în privinţa caracteristicilo
Doar unul din zece români se declară total de acord că locul de muncă actual îi oferă un venit ridicat sau şanse mari de promovare. Potrivit studiului Atitudini față de muncă în România, lansat astăzi de Fundația Soros, percepţia românilor faţă de locul de muncă pe care îl au în prezent este marcată de atributele siguranţă şi utilitate socială, dar venituri scăzute şi şanse mici de promovare.
Analizând distanţa dintre real şi ideal, în privinţa caracteristicilor locului de muncă, 78% dintre persoanele ocupate au declarat că preferă într-o măsură foarte mare un loc de muncă sigur, dar doar 38% sunt de părere că locul lor de muncă actual este foarte sigur; 68% spun că este foarte important ca un loc de muncă să ofere un venit ridicat, dar doar 10% sunt total de acord că locul lor de muncă le asigură un astfel de venit.
Prin urmare, cel puţin 40% dintre persoanele ocupate se află în situaţia în care nevoia lor de siguranţă nu este îndeplinită; şi mai mulţi (58%) sunt în situaţia în care locul de muncă nu le oferă venituri pe măsura dorinţelor. De asemenea, distanţa dintre ideal şi real este de 32% în cazul caracteristicii şanse de promovare, 21% în cazul caracteristicii muncă interesantă şi sub 10% în cazul celorlalte caracteristici.
Românii ar prefera într-o măsură semnificativ mai mare să lucreze pentru altcineva (63%), mai degrabă decât pe cont propriu (30%), respectiv să lucreze înt