Desemnarea lui Theodor Stolojan in functia de prim-ministru era una previzibila, potrivit analistilor politici, care vad diferit modul in care va evolua mandatul acestuia in urmatorii patru ani. Si asta pentru ca este nevoit sa guverneze intr-o perioada de criza, cu ministri din doua partide care pana mai ieri erau adversare.
Poate sa fie Stolojan cel mai bun raspuns al Romaniei la criza economica globala? Da, spune Cristian Parvulescu, presedintele ProDemocratia. Nu, afirma profesorul Daniel Barbu. Paradoxal, ambele raspunsuri sunt fundamentate de trecutul de economist al lui Theodor Stolojan.
"Stolojan este unul dintre putinii politicieni care au demonstrat ca poate elabora politici publice in perioade de criza", spune Cristian Parvulescu.
Daniel Barbu crede ca tocmai experienta acumulata de Stolojan ar trebui sa-l impiedice sa preia un nou mandat de premier.
"Stolojan ne este prezentat drept un premier care poate sa raspunda crizei. Totusi, in a doua perioada a anilor '80, cand in Romania era criza, domnul Stolojan de la Ministerul de Finante a nationalizat valuta fara sa ii pese ca oamenii nu aveau ce sa manance. Eu nu pot sa cred ca un fost demnitar al statului comunist este raspunsul", a spus profesorul Barbu.
Poate fi Theodor Stolojan, cunoscut pentru fermitatea sa, factorul care poate sa ii determine sa colaboreze pe fostii adversari din PD-L si PSD in Guvern? Daniel Barbu spune ca Stolojan va fi un premier fara personalitate, prin actiunile caruia va actiona presedintele Traian Basescu. "Va fi ca in vrajitorul din Oz, cu papusa aceea care vorbea, dar de fapt vorbele erau ale vrajitorului. Stolojan nu este altceva decat un premier-celofan. Traian Basescu nu avea decat doua optiuni ca sa aiba un guvern obedient. Sa-l puna ori pe Stolojan, ori pe Emil Boc premier al acestui guvern".
Cristian Parvulescu spune ca Stolojan va ave