"Carnea de porc din Irlanda, produsa din data de 1 septembrie pana in data de 6 decembrie, ar trebui retrasa de pe piata si distrusa in conditii de siguranta", a declarat, joi, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis. Oficialul a prezentat masurile adoptate miercuri, la Bruxelles, dupa incidentul carnii infestate din Irlanda.
Potrivit lui Roatis, oficialii de la Bruxelles au luat urmatoarele masuri:
1. carnea de porc din Irlanda, produsa din data de 1 septembrie pana in data de 6 decembrie, ar trebui retrasa de pe piata si distrusa in conditii de siguranta 2. produsele alimentare compuse, cum ar fi pizza, sandviciurile, sosurile din carne, ca si produsele din carne, care contin carne de porc si grasimi provenite din Irlanda intr-un procent total de pana la 20%, pot fi excluse de la retragerea de pe piata. Atat produsele compuse cat si produsele din carne, care contin carne de porc si grasimi provenite din Irlanda intr-un procent total mai mare de 20%, trebuie retrase de pe piata si sechestrate In ceea ce priveste produsele din carne de vita, autoritatile din Irlanda si Marea Britanie pentru Irlanda de Nord vor furniza informatii suplimentare prin sistemul de alerta rapida privind o eventuala posibila contaminare. Statele membre trebuie sa ia masuri in baza informatiilor furnizate prin sistemul rapid de alerta european.
Carnea infestata a ajuns in magazinele din cateva judete
In acest timp, inspectorii sanitari veterinari au descoperit ca 133 de tone de carne provenite din Irlanda au ajuns in magazinele specializate din 27 de judete. Deocamdata, sustin inspectorii, populatia nu este expusa vreunui risc.
In ultimele trei luni, in Romania au intrat peste 130 tone de carne de porc contaminata cu dioxina, potrivit vicepresedintelui Autoritatii Nati