Celebra „Pasăre în spaţiu” a sculptorului român va putea fi văzută, începând de astăzi, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană. Până la 1 martie 2009, MNAC găzduieşte o amplă expoziţie care cuprinde 40 de lucrări din faimoasa colecţie a omului de afaceri elveţian, pasionat de artă, Simon Spierer. Simon Spierer a început să colecţioneze sculpturi în anul 1980. Până în 2004, cu un an înaintea morţii sale, când a donat toate lucrările Muzeului Landului Hessen din Darmstadt, Germania, a reuşit să adune capodopere ale celor mai importanţi sculptori ai secolului XX, printre care Hans Arp, Constantin Brâncuşi, Alberto Giacometti, Max Ernst, Anthony Caro, Jean-Louis Perrot sau Sebastien Kito.
Omul de afaceri elveţian s-a ocupat în paralel de fabrica de tutun a tatălui său şi de artă.
În anii `50, din primii bani câştigaţi, a cumpărat lucrări pe care avea să le expună, după zece ani, în propria galerie din Geneva, unde Spierer organiza deseori întâlniri cu artiştii. Totodată, a pus bazele unei tabere de creaţie la Boissano, între Genova şi Roma.
„Nu-mi pot imagina viaţa fără artă”, obişnuia să le spună Simon Spierer prietenilor săi, încercând oarecum să le explice dorinţa lui de a se înconjura de capodopere.
De la Picasso la Brâncuşi
Şi-a intitulat colecţia „Pădurea de sculpturi”, la sugestia celor care intrau în locuinţa sa pentru a-i admira lucrările, pe care le asemănau cu nişte copaci într-o pădure.
A fost pasionat, la început, de pictură, însă şi-a vândut această colecţie (care cuprindea tablouri de Picasso sau Miro) pentru a se dedica sculpturilor.
Cea mai aşteptată lucrare din colecţie este „Pasărea în spaţiu” a lui Constantin Brâncuşi, evaluată la aproape 20 de milioane de euro.
Brâncuşi a lucrat 40 de ani la celebrele sale „Păsări de aur” sau „Păsări mă