Dupa cei noua ani in care a stat la conducerea Royal Bank of Scotland, Fred Goodwin a reusit sa se ridice deasupra omologilor sai, scrie Bloomberg.
In anul 2000, din randul directorilor executivi britanici el a tras lozul norocos ce ii inmana cel mai generos cec. El a fost cel ce a oficiat cea mai importanta fuziune bancara la nivel mondial, transformand RBS in cel mai important creditor european incepand cu iunie 2008, banca detinand active in valoare de 1.730 mld. lire sterline (2.031 mld. euro). Goodwin nu a mentionat insa nici macar o data ca banca pe care el o conduce plateste valori mai mari ale impozitelor catre Inland Revenue (organismul insarcinat cu colectarea impozitelor) decat orice alta companie britanica.
Marea Britanie este hotarata sa injecteze 20 mld. lire sterline (23,5 mld. euro) in RBS dupa ce banca a pierdut din influenta odata ce a realizat operatiuni de wirtedown (reducere a valorii contabile a activelor) in valoare de 7 mld. lire sterline (8,2 mld. euro) pe fondul unui numar mare de credite neperformante si al investitiilor ce nu au avut succesul scontat in primele zece luni ale lui 2008. S-a pus problema raportarii primelor pierderi anuale din istoria bancii. RBS a anuntat in octombrie ca Goodwin, acum in varsta de 50 ani, va renunta la pozitia pe care o detine.
"Este fara indoiala catastrofal", a spus Stephen Cockburn, director al Investment Company din Londra, facand referire la declinul inregistrat de banca in evolutia sa. El a urmarit cum actiunile RBS pe care le-a cumparat in martie cu 366,5 penny (430 de eurocenti) per actiune au coborat la 50,8 penny (59,6 eurocenti) o actiune in 24 noiembrie.
Cockburn il invinuieste pe Goodwin pentru problemele cu care se confrunta acum RBS, deoarece, marturiseste el, acesta a incercat sa se intinda "mai mult decat ii era plapuma", iar ca argumente el aduce exemplul preluarilo