O construcţie simplă, cu destinaţie religioasă, considerată capodopera creativă a unuia dintre cei mai mari arhitecţi din istoria contemporană a Americii.
Am scris într-unul din numerele trecute ale suplimentului despre marele arhitect Frank Lloyd Wright (1867-1959), un creator despre care se vorbeşte extrem de elogios şi azi, la mai bine de 50 de ani de la moartea sa. Am hotărât să prezentăm astăzi una dintre clădirile sale, considerată o capodoperă de arhitectură. Cu atât mai mult această clădire este interesantă, cu cât ea are o destinaţie religioasă, fiind comandată arhitectului de Biserica Unitariană Universalistă. Ea este situată în Oak Park, 875 Lake Street, Illinois, şi a fost construită între anii 1905-1908 cu un buget modest pentru vremea aceea, adică numai 40.000 de dolari.
PRIMELE DIFICULTĂŢI
Wright a avut încă de la început de surmontat câteva dificultăţi obiective, printre care cele mai serioase au fost terenul de amplasament, o suprafaţă suficient de lungă, dar foarte îngustă, şi, desigur, bugetul aproape auster în care trebuia să se încadreze. În plus, el a acceptat să proiecteze şi mobilierul, precum şi vitraliile ferestrelor.
La aceste provocări s-au adăugat şi alte mici inconveniente: viitoarea clădire era situată extrem de circulată, la interior era nevoie de suficient spaţiu pentru confortul enoriaşilor, trebuia să se încadreze în anumite rigori impuse de religia unitariană. Geniul arhitectului a reuşit să rezolve magistral toate aceste probleme, clădirea făcând astăzi parte din patrimoniul naţional american de arhitectură şi fiind protejată printr-o lege specială.
SOLUŢII TEHNICE
Cea dintâi opţiune a fost sistemul structural pe piloni, grinzi şi pereţi portanţi din beton armat, o tehnologie destul de nouă pentru acea vreme. Apoi, arhitectul a ales distribuirea spaţiului interi